Home

Vrijwilligers aan het woord

Karine: een passie voor glas

Vrijwilligerswerk kan op allerlei manieren ontstaan. Een mooi samenwerkingsverhaal is dat van Karine Valkenborgh, bediende in Sint-Gerardus. Zij volgt de opleiding glaskunst aan de Kunstacademie Noord-Limburg en in het GlazenHuis te Lommel.  Vanuit deze passie werkt zij nu vrijwillig mee aan creatieve projecten in dagcentrum Ac’cent.

Karine: “Samen met Jan Vliegen, begeleider van het keramiekatelier van Ac’cent, onderzocht ik de mogelijkheden om binnen de werking van Ac’cent een activiteit met en rond glas uit te werken. We recupureerden wijnflessen om ze te smelten tot decoratieve (tapas)schaaltjes.  “

Vandaag is er een eerste geslaagd resultaat: de wijnflessen zijn omgetoverd tot tapasbordjes en te koop (Accent@sintgerardus.be) aan 7 euro.  Een mooie mix van duurzaamheid en sociaal ondernemerschap! De deelnemers van Ac’cent worden betrokken bij de voorbereiding (flessen schoonmaken, etiketten kleven) en de afwerking van het proces.

Karine: “In de toekomst wil ik samen met de zorggebruikers nog nieuwe toepassingen uitproberen. Bijvoorbeeld gewone dessertglaasjes omvormen tot uniek versierde theelichtpotjes. Door middel van  zandstraling brengen we gravures aan op het bewerkt glas wat een mooi effect geeft.

Roger: het Sint-Gerardusvirus

We vroegen aan Roger Hoppe, 66 jaar, gepensioneerd hoofdopzichter in de mijn van Winterslag en sinds 2005 besmet met het Sint-Gerardusvirus (absoluut onschadelijk voor de gezondheid), wat hij vandaag doet als vrijwilliger? 

Roger: “Nu ben ik al drie jaar vrijwilliger bij kunstkring Uiter@Art, één dag per week. Ik begeleid 10 gasten bij het maken van hun kunstwerkjes: het creatieve aspect vind ik heel fijn. De ideeën komen van de gasten zelf en wat zij zelf niet kunnen, daar helpen wij bij. Soms neem ik ook een kunstwerk mee naar huis om in elkaar te steken, ik werk dat dan thuis af. Maar ook koffietassen afwassen en drogen, eten fijnmaken,.. In het begin heb je schrik dat je iets verkeerd doet of zegt maar je rolt er langzaam in… Daarnaast begeleid ik de Boccia-trainingen en ik ga ook mee op verplaatsing bij wedstrijden hier in de omtrek.” 

Wat moeten mensen zeker weten over Sint-Gerardus?

Roger: “Dat je hier heel warm ontvangen wordt, dat alles bespreekbaar is…Ik vind dat iedereen het wel eens moet proberen als vrijwilliger, de gasten een kans geven.  Je krijgt heel veel terug van de gasten: dat klinkt misschien cliché maar het is wel zo. Als ze u terug beginnen te plagen, dan zijn we content! Dan weet je: het zit goed hier. “